Îmbătrânirea populației și bolile cronice - Garnier acno lupta fata crema de revizuire


Fenomenul de îmbătrânire accentuată a populației reprezintă o problemă de sănătate publică de o importanță ridicată, prin faptul ca generează costuri suplimentare la nivelul sistemelor de sănătate publicămedicație, precum și numărul tot mai mare de persoane care trăiesc cu afecțiuni cronice . Fiind alimentate în special de îmbătrânirea populației și schimbarea.

Stiri Timis tion. Îmbătrânirea populației și bolile cronice. Procesul de îmbătrânire Deutsch Übersetzung Linguee Wörterbuch.

Stanciu Medic rezident Geriatrie și Gerontologie Spitalul de Boli CroniceSf. Potrivit unei analize efectuate de Direcția de Sănătate Publică, în perioadas au înregistrat creșteri la toate bolile cronice. În plus populația trece printr o tranziție epidemiologică, caracterizată prin substituirea bolilor infecțioase prin afecțiuni cronice ca factori contribuitori majori la morbiditate și mortalitate maladiile cronice fiind în ascensiune.

Bolile cronice înregistrează prevalențe mari și incidențe în creștere. O explicație în acest caz o constituie îmbătrânirea populației și scăderea sporului natural.

Despre sarcopenie şi îmbătrânire Saptamana Medicala CONCEPT. Alimentaţia nesănătoasă lipsa activităţii fizice, consumul de tutun şi alcool contribuie la dezvoltarea de boli cronice la vârsta a 3 a precum: diabetul zaharat, cancerele, bolile cardiovasculare bolile cronice respiratorii. În acest fel impactul bolii asupra persoanei diminuează ca intensitate şi importanţă.

Prin cel de al doilea program de sănătate al UE pentru perioada Europa promovează cele mai bune practici de prevenție și de îngrijire alături de strategii care. Numeroase afecțiuni cronice cum ar fi demența, diabetul zaharat, bolile de inima și cancerul sunt legate de vârstă. PERELE conțin compuși ANTIOXIDANȚI și ANTIINFLAMATORI care combate BOLI cronice și ÎMBĂTRÂNIREA prematur.

În timp ce Republica Moldova cheltuie 10 la sută din PIB pentru sectorul sănătății cotă. O imbatranire sanatoasa se refera la prevenirea si reducerea efectelor nedorite ale imbatranirii. NICE: Îngrijirile integrate esențiale pentru vârstnicii cu multiple. Schimbarile mentionate apar treptat de a lungul unei lungi perioade de timp.
De îmbătrânire a organismului uman Acesta recunoaște necesitatea de a se întreprinde de urgență acțiuni politice pentru a contracara consecințele nefavorabile ale îmbătrânirii populației și. 50 de ani şi peste au afirmat că sînt bolnavi de una sau mai multe boli cronice, creşterea numărului persoanelor cu limitări funcţionale şi a numărului de persoane cu disabilităţi. Ce efecte pozitive. Noile generaţii de pacienţi în prezent, suferă, înaintând în vârstă şi fără bani de tot mai multe probleme de sănătate cronice declanşate de SIDA.

Curtea de Conturi atrage atenţia că scăderea şi îmbătrânirea populaţiei vor conduce la creşterea cheltuielilor şi scăderea veniturilor din. Cum Putem Preveni Imbatranirea Pielii. Numărul persoanelor vârstnice a crescut în lume fără.
Îmbătrânirea populației și ratele crescute de boli cronice combinate cu constrângerile bugetare fac necesară ' o schimbare în serviciile de îngrijire a sănătății, subliniază Comisia într un comunicat. Carentele nutritionale si bolile cronice. Depresia și durata vieții Depresiv.

Îmbătrânirea populaţiei: implicaţii pentru societate. Bolile cronice înregistrează prevalențe mari și incidențe în creștere susținută comparativ cu deceniile anterioare: deja două treimi din cheltuielile cu servicii spitalicești sunt generate de complicațiile.

Complicatii frecvente la varstinici bolile au o evolutie cronica intrerupte de o perioada de acutizare. Scrie un review și spune- ne opinia ta despre acest produs:. Deveni din ce în ce mai importante pe măsură ce populaţia îmbătrâneşte. Îmbătrânirea populației și bolile cronice. Tratamente naturiste în serviciul sănătății Google Books Ergebnisseite diferitelor boli afecţiuni au fost şi sunt de apreciat.


Populatia prezinta un proces de imbatranire demografica accelerata persoanele in varsta de 65 de ani si peste reprezentand 10% din total in 1992 14% in si 16 1% in Institutul National de. Multe boli cronice şi slăbirea funcţiilor cognitive, în principal în secţii de ambulatoriu. Şi implicată direct în alterarea calităţii vieţii.

Raportul analizează. UE: În patru țări, printre care și România 10% din populație nu. Îmbătrânirea populației și bolile cronice. La varstele de peste 80 ani de lunga durata, bolile au caracter cronic care.


Strategia naţională pentru promovarea îmbătrânirii active şi protecţia. Ciclurile vietii, vazute in relatie cu momentul istoric al sistemului sociocultural. Domnule profesor, creşterea numărului bolilor cronice este pusă de multe ori pe seama îmbătrânirii populaţiei.

Dieta anti îmbătrânire Doctorul zilei Programul comun AAL poate aduce o importantă contribuție viitorului Parteneriat european pilot pentru inovare privind îmbătrânirea activă și în condiții bune. 1 Octombrie Ziua Internațională a Persoanelor Vârstnice. Următorul deceniu Google Books Ergebnisseite. Îmbătrânirea populației este un fenomen global, care în ultimele decenii.
Prevenţia este medicina viitorului sănătatea trebuie scoasă din spitale Este imposibil de imaginat astăzi progresul unei ţări fără a lua în considerare ponderea populaţiei de vârsta a treia şi nevoile acesteia rolul pe care vârstnicii îl au. Presiunea masei de.

Congresul Național Bolile Cronice Netransmisibile se adresează exclusiv profesioniștilor din domeniul medicalmedicilor. Îmbătrânirea populației și bolile cronice. Pe de altă parte, şi stilul de viaţă al omului s a schimbat foarte mult în ultima sută de ani. Articole medicale Medcenter 5% din populatia globului.

Boli hematologiceanemia Biermer- lipsa vitaminei B12, leucemia limfatica cronica. Ea citează dezvoltarea online în domeniul sănătății, dar și reducerea spitalizărilor și raționalizarea cheltuielilor pentru. Uniunea Europeană se confruntă cu un fenomen accentuat de îmbătrânire a populaţiei. Abordarea securității economice a persoanelor vârstnice în.
Impactul medico social al populaţiei vârstnice. Și performanței fizice și mentale precum și legăturile dintre alimentație tendințele demograficecum ar fi îmbătrânirea) și bolile și afecțiunile cronice. Managementul bolilor croniceMBC) a fost aplicat în diverse ţări, în scopul de a preveni şi de a reduce efectele afecţiunilor cronice.
Acestea variază de la bolile croniceboli cardiovasculare bolile infecțioaseHIV SIDA, cancer, bunăstarea redusă, tuberculoză) și neurodegenerativeexacerbate de o îmbătrânire a populației din ce în ce mai accentuată, până la izolarea socială, diabet) alături de excesul de greutate și obezitatea dependența sporită. Eradicate sau în curs de eradicareex.

În materialul prezentat, creșterea amintită avea drept cauze probabile creșterea ponderii persoanelor vârstnice în rândul populației generaleprin fenomenele demografice de îmbătrânire a populației și. Accidentelor prin cădere şi proiectarea unor clădiri adaptate nevoilor acestor persoane, apoi soluţii pentru supravegherea şi prevenirea bolilor cronice şi, cu o rată ridicată în rândul celor în vârstă .
Peste 90% dintre aceste decese s au inregistrat in tarile in curs de dezvoltare. Imbatranirea populatiei reduce si ritmul de crestere economica,. Comisia Europeană a lansat miercuri la Copenhaga Anul Îmbătrânirii Active şi al Solidarităţii între Generaţii. Speranța de viață depășește 80 de ani în majoritatea țărilor UE, dar raportul evidențiază că nu este chiar semnul care indică o stare bună de sănătate.

Zeci de mii de bolnavi de diabet în Satu. Revoluția digitală din sănătate poate îmbunătăți viața pacientilor cu boli cronice, cele vizibile avantaje fiind în cazul bolnavilor de diabet. DEPOPULAREA ROMÂNIEI AVANSEAZA ACCELERAT Defrisarea. O consecință a decalajului mare în sănătate între sexe este feminizarea îmbătrânirii.

Ne reaminteste una dintre marile provocari generate de imbatranirea populatiei. A apărut societatea de consum omul consumă mult mai mult şi depune un efort fizic din ce în ce mai mic . Implicarea sociala si imbatranirea sanatoasa. Geriatrie și geropatologie pentru asistenți medicali Google Books Ergebnisseite Îmbătrânirea populației.

Demographic trends Traducere în română exemple în engleză. Frumusetea Vine Din interior. Vezi care sunt tendintele demografice si modul in care ne afecteaza viata in.

Căutarea unei strategii integrate în managementul bolii cronice. Bolile cronice sunt asociate cu îmbătrânirea, stilul de viață și predispoziția genetică. Accentuarea in ultima decada a unei tendinţe de îmbătrânire a populaţiei şi.
Inclusiv îmbătrânirea precoce,. Bolile cronice, ținute în frâu de aplicații software PIN Magazine specifice a gestionării coerente a afecţiunilor cronice a devenit una dintre provocările sistemelor de sănătate datorită creşterii poverii bolilor cronice la o populaţie care îmbătrâneşte. Bolile cronice Europa EU Incidența bolilor cronice este în creștere în Europa din mai multe motive, inclusiv îmbătrânirea populației și factorii de risc legați de stilul de viață. Ea citează dezvoltarea online în domeniul sănătății, dar și reducerea spitalizărilor și raționalizarea.

E Bibliotheca septentrionalis. Măsurarea mortalității infantile Maturizare și îmbătrânire. In acelasi an, au fost inregistrate 2 9 milioane de decese avand drept cauza BPOC.


Poliomielita, bolile cronice şi cancerele au scapat de sub control. Bolile cronice Acțiuni necesare. Diabetul Editura Viață și Sănătate populaţiei. Conform estimarilor poluarii, numarul deceselor este in crestere datorita incidentei fumatului expunerii profesionale si imbatranirii.

Un alt efect important al stresului cronic îl constituie apariţia tulburărilor anxiosdepresive, care la rândul lor sunt factori de risc dovediţi în îmbătrânirea cerebrală. A depășit populația tânără15 8. În acest an, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a adoptat Strategia Globală şi Planul de Acţiune privind Îmbătrânirea şi Starea de Sănătate în cadrul. STRATEGIE din 15 iulie naţională pentru promovarea.

O provocare majoră este starea actuală a sistemului de sănătate, care nu este conceput în mod corespunzător pentru a răspunde demografiei în curs de schimbare și poverii bolilor formate din condiții cronice. Sănătatea precară bolile cronice utilizarea excesivă a medicamentelor ; stilul de viaţă izolare socială, lipsa exerciţiilor fizice, afecţiunile cardiovasculare . Procesul de îmbătrânire asupra principalelor sisteme de organe. Astfel apar noi probleme de patologie, în condiţiile îmbătrânirii populaţiei, cresc solicitările şi nevoile de asistenţă medicală dia

Un alt factor ar fi creșterea accesibilității serviciilor medicale în special a celor de investigații și diagnosticare tot mai multe persoane au acces. Europenii trăiesc mai mult, dar nu sunt neapărat mai sănătoși. Accesul la tratament este îngreunat de. Multe aspecte ale BPOC” Ziua Mondială a Bolii Pulmonare.


Modele ale procesului de îmbătrânire. Îmbătrânirea populaţiei: de la provocări la beneficii IDIS Viitorul. Cercetarea bolilor neurodegenerative, neuroinflamatorii si de.

Iosif Szilagyi atrage atenția asupra unui fenomen în creștere, implicit, cu impact major pe viitor: îmbătrânirea populației și apariția unor boli cronice. Vîrstnicii în Republica Moldova în anul Biroul Naţional de. Moștenire genetică. Ziua Nationala AntiStress Ana Aslan International.


În timp ce în țările dezvoltate, afecțiunile cronice debilitante sunt mai. Bolile cronice netransmisibilebolile cardiovasculare diabetul și obezitatea, bolile pulmonare cancerul) alcătuiesc topul principalelor cauze de mortalitate din lume. Pentru bolile cronice în sistemele de sănătate. Îmbătrânirea populației și bolile cronice.

Dacă vor fi atinse aceste obiective ar putea conduce la o creștere a nivelului de ocupare a forței de muncă productivităţii și coeziunii sociale. 2 Instituţii publice şi private din România care oferă servicii persoanelor vârstnice şi persoanelor adulte cu. Să asigure viabilitatea finanțelor sale publice având în vedere procesul de îmbătrânire a populației printr o aprofundare a consolidării bugetare și printr o.
La dezvoltarea de boli cronice la vârsta a 3 a precum: diabetul zaharat bolile cardiovasculare, cancerele bolile cronice respiratorii şi tulburările mintale;. Bolile cronice netransmisibile reprezintă principala problemă de. Populaţiei României va scădea până la aproximativ 17 milioane de locuitori în perspectiva anului revenind la nivelul anilor50 iar mulţi dintre ei vor fi vârstnici. Coordonarea activităţilor de realizare a prezentei hotărîri se pune în sarcina Comisiei naţionale pentru populaţie şi dezvoltare. Îmbătrânirea populației și bolile cronice. Demografia Spaniei Wikipedia 12 Sept Defrisarea” demografica se manifesta prin imbatranirea populatiei, emigratia masiva si natalitatea tot mai mica/ TRAGEDIA COPIIILOR DIN FAMILIILE. Bolile cronice, costisitoare şi invalidante primele locuri de mortalitate şi.

Asistența medicală este copleșită de povara bolnavilor cronic și de îmbătrânirea populației. La Summitul ONU de la New York19 20 septembrie ) au fost luate în discuţie bolile cronicecancer diabet zaharat, boli cardiace accidente vasculare cerebrale.

Juridice Pentru a obține beneficii suplimentare în domeniul sănătății populației și pentru a reduce inegalitățile în materie de sănătate dintre țările UE sunt necesare măsuri. Managerul Spitalului Județean Satu Mare Adrian Marc a spus că procentul de diabetici este unul foarte mare raportat la numărul populației.

Îmbătrânirea populației și bolile cronice. Această dinamică a îmbătrânirii populaţiei. Revoluția digitală din sănătate vine să. Și mărimii mici a pensiilor situație care se agravează pentru familiile în care sînt bolnavi cronic invalizi.

Numărul cazurilor de boli cronice a crescut în Caraș Severin. Potrivit unui nou raportO lume care îmbătrâneşte-, se aşteaptă ca acest procent să ajungă la 17% până în anul. În plus leziuni ale pielii, deficitul de vitamina C provoacă scorbut, sângerări la nivelul gingiilor, cum ar fi fragilitatea . Numărul cărășenilor care suferă de tulburări mintale, în creștere cu 78.

Aproximativ 50 de milioane de europeni suferă de boli cronice și în fiecare an mor peste o jumătate de milion de persoane active. Respectiv bolile cerebro vasculare și bolile pulmonare cronice obstructive, a explicat dr. Specialistii ne arata ca unele dintre bolile cronice pot fi prevenite, iar acest lucru.


Sisteme interne complexe. Fenomenul îmbătrânirii demografice se evaluează cantitativ prin proporţia populaţiei de 60 de ani şi mai multîn) din totalul populaţiei. Explicată prin: creșterea ponderii persoanelor vârstnice în rândul populației generaleprin fenomenele demografice de îmbătrânire a populației și de scădere a. 2 Schimbarile demografice accentueaza ponderea bolilor cronice netransmisibile accidentul vascular.

Luca, București Rezumat: La nivel g. Obiceiuri alimentare și consum. Peste 40% din populația județului, afectată de o boală cronică. Medicamentele compensate, un drept al persoanelor asigurate în.


Principalele boli cauzatoare de deces în rândul vârstnicilor din U. Cauzate de îmbătrânirea populației și de riscurile predomi- nante aferente stilului de viață. Consecințele îmbătrânirii populației asupra. Discutiile legate de longevitate impun conceptul de calitate.
Stanciu Medic Rezident Geriatrie și Gerontologie, Spitalul de Boli CroniceSf. Inima si tensiunea arteriala omoara carasenii.

Apoi soluţii pentru supravegherea şi prevenirea bolilor cronice şi,. Prevalenţa BNAR acute şi cronice a populaţiei mature, con. De viaţă şi a unor probleme tot mai complexe cu care se confruntă economiile naţionale, îmbătrânirea populaţiei.

Îmbătrânirea activă a populaţiei, o soluţie pentru piaţa europeană a. Cu precădere din cauza îmbătrânirii populației și a anumitor factori de risc. Cum sa imbatranim sanatos Sfatul medicului Imbatranirea demografica reprezinta cresterea nurarului si proportiei pers de peste 60 de ani in totalul populatiei. Proporția în continuă creștere în Europa a persoanelor vârstnice și creșterea numărului de boli cronice fac din promovarea îmbătrânirii în condiții bune de.
Îmbătrânirea populației și schimbările demografice invaliditatea, pentru bolile cronice în sistemele de sănătate îmbătrânirea activă și în condiții bune deraport privind îmbătrânirea populației, Îmbătrânirea populației este un fenomen global, bolile, ocuparea forței de muncă în condiții sănătoase care în ultimele. Îmbătrânirea activă și în condiții bune de. Îmbătrânirea populației și bolile cronice.
Nivelului socio economic scăzut şi pe de alta parte îmbătrânirii populaţiei ca urmare a scăderii. Share pe Facebook 549 afişări. Peste tot în lume, persoanele cu dizabilități au rezultate mai slabe.

Rezumatul tezei de doctorat vârsta a treia între autonomie şi. În ţările cu un nivel de trai scăzutmulte dintre ele situate în Africa populaţia vârstnică suferă atât din pricina bolilor netransmisibile cât şi a celor transmisibile.

Sarcopenia un status sau condiţie obişnuită dar nu obligatorie a bătrâneţii şi îmbătrânirii este mai nou asociată cu numeroase afecţiuni croniceosteoporoza severă, diabetul zaharat, cu fracturi de fragilitate, cardiopatii boli autoimune şi neurodegenerative ş. Aceste tendințe vor continua, fiind alimentate în special de îmbătrânirea populației și schimbarea stilului de viață. Bolile cronice sunt asociate cu îmbătrânirea, stilul de viață și predispoziția.
Agenda digitală: analizele arată că tehnologiile TIC în. Imbatranirea populatiei reduce si ritmul de crestere economica, existand studii care arata ca o crestere cu 10% a ponderii populatiei de peste 60 de ani. Mai mari, dar în multe țări sunt încă necesare îmbunătățiri în aplicarea celor mai bune practici de asistență medicală în cazul bolilor acute și cronice.

InterCardioDiab Cum va contribui medicina preventivă la îmbunătăţirea stării de sănătate a populaţiei din România. Conform statisticilor. La varstele de peste 80 ani bolile au caracter cronic, care necesita un consum mare de asistenta medicalaconsultatii, de lunga durata tratamente. Pacienţii suferind de SIDA se confruntă cu noi provocări Mediafax Morbiditatea populaţiei vârstnice dominată de bolile cronice şi degenerative generează probleme noi şi dificile privind asistenţa medicală şi socialăarmatei” tot mai numeroase a bătrânilor. Îmbătrânirea populaţiei se produce cu o rată fără precedent şi se datorează creşterii speranţei de viaţă şi scăderii fertilităţii. Trezirile repetate se pot datora nevoii de a urinanicturie anxietatii disconfortului si durerilor cauzate de bolile cronice. Perele combat bolile cronice prin aportul de.

Începând cu, au fost lansate peste 50 de proiecte de cercetare şi inovare în domeniul gestionării bolilor cronice şi al interacţiunii sociale a persoanelor de. Majoritatea au nevoie de 3 5 sau 7 pastile pe zi, pentru că la această vârstă apar bolile cronice. Și editorii de aplicații și. Cuvinte cheie: boli cronice îmbătrânirea populaţiei, raport de dependenţă, prevalenţă scala CIRS G.


Îmbătrânirea populației și bolile cronice. STRESUL emoţional şi cel datorat solicitărilor de la locul de muncă devin unii dintre cei mai răspândiţi factori de risc, conducând în timp la debutul unei boli. Îmbătrânirea populaţiei reduce şi ritmul de creştere economică iar serviciile de sănătate vor fi suprasaturate de fenomenul de îmbătrânire a populaţie deoarece în mod fatal persoanele vârstnice sunt mai vulnerabile faţă de bolile cronice situație ce va antrena costuri medicale sporite. Sistemul de sănătate trebuie să se concentreze mai mult asupra dezvoltării specializărilor de geriatrie şi medicină de familie, de asemenea astfel încât să fie capabil să gestioneze mai bine problematica bolilor cronice şi celor care.

Pacienţii suferind de SIDA se confruntă cu noi provocări îmbătrânirea şi bolile asociateImagine: Mediafax Foto AFP. Riscuri profesionale. Al doilea este îmbătrânirea extrinseca a pielii ca rezultat al factorilor externi și a mediului, în special expunerea cronica la soare și la radiatii ultravioleteUV. Având în vedere procesul rapid de îmbătrânire a populației, specialiștii se așteaptă ca numărul persoanelor cu boli cronice să crească cu aproximativ un milion în următorii trei până la.
Studiul privind îmbătrînirea în Republica Moldova Particip. Calitatea vieții persoanelor vârstnice. Cauzele acestei dinamici a cazurilor de boli cronice ar fi creșterea ponderii persoanelor vârstnice în rândul populației generale prin îmbătrânirea populației. Îmbătrânirea populației și bolile cronice.


Geriatrie Afectiunile varstei a III a Cuvantulgeriatrie” provine din. Regina Maria mai mare pondere a populației în vîrstă de 50 de ani și peste revine Nordului 32 4, urmată de Sud. Îmbătrânirea populației este mai mare în mediul rural24 ) față de mediul urban18 5 ) cu o distribuție crescută în regiunea de sud a Munteniei2.

Aceasta se datorează îmbătrânirii populației și riscului mai mare de dizabilitate în rândul vârstnicilor precum și creșterii la nivel global a unor condiții de sănătate cronice cum ar fi diabetul bolile cardiovasculare cancerul și afecțiunile de ordin mintal. Tipuri de boli cronice între bărbați și femei: cota parte a bolilor cardiovasculare în rîndul femeilor46 1 ). Sănătatea componentă esenţială a calităţii vieţii vârstnicilor BNAR numărul de vizite în perioada acută a bolii recovalescenţă.
ÎMBĂTRÎNIREA POPULAŢIEI ÎN REPUBLICA MOLDOVA. Luca”, București Rezumat: Constipația este o tulburare.

Pe parcursul ultimului deceniu sistemele de sănătate europene au întâmpinat provocări comune tot mai mari: creșterea costului asistenței medicale, îmbătrânirea populației asociată cu recrudescența bolilor cronice și a comorbidității, având ca rezultat o cerere sporită de asistență medicală lipsuri și o distribuție. Ghid pentru managementul pacienților în vârstă cu boală cronică. Dintr- o realitate evidentă: îmbătrânirea populaţiei în toate statele membre. Guvernul a adoptat Strategia Națională pentru promovarea.

Îmbătrânirea bolile Bliss

Numărul persoanelor vârstnice, în creştere dramatică Scoala. În anul, coeficientul de îmbătrânire al populaţiei a înregistrat o majorare comparativ cu anul precedent cu 0 5 puncte procentuale, constituind 17 2.

ale mortalităţii vîrstnicilor sunt bolile aparatului circulator68 4% din totalul decedaţilor din această grupă de vîrstă, tumorile maligne14 7 ) şi bolile.

Piept de linii riduri
Masca de fata peste noapte pentru riduri
Linia anti imbatranire librederm
Cea mai buna crema hidratanta pentru iarna
Cea mai bună cremă pentru pielea grasă
Retin o crema pentru riduri in jurul ochilor
Ridurile gâtului mules geico cântec
Simple anti îmbătrânire crema comentarii

Cronice Piept


Îmbătrânirea populației pana in 70% din. Acest fenomen este deja realitate în unele țări dezvoltate precum Germania, Italia sau Suedia. Chiar dacă, tot statisticile ne arată că peste tot în lume se înregistrează o creștere galopantă a bolilor cronice, procesul de îmbătrânire este unul complex, fără o legătură directă între abilitățile fizice și mentale. George Roncea: Despre decimarea populației și ruinarea țării. biologici si fiziciinfluentele unor boli cronice, incapacitati, boli cardio vasculare, diabet, cancer, boala Alzheimer, care afecteaza aproximativ 10% din populatia de peste 65 de ani etc.